Verwacht: Weg naar huis (10+)

Kinderboek

Heel zachtjes klopte ik op de deur van de klas.
Izzy was er al. Ik hield mijn adem in.
Juf deed de deur open. ‘Ja?’
‘Het is af,’ fluisterde ik.
Ik hield mijn werk omhoog. ‘Mag ik binnenkomen?’
Ze sloeg haar armen over elkaar. ‘Ik vraag me af of jij je wel aan de afspraken kan houden.’
Mijn ogen schoten naar Regilio en Charlotte. Zij waren begonnen met lachen.
Het was niet eerlijk. Ik voelde mijn onderlip trillen. De tranen sprongen in mijn ogen.
Ik had nog nooit zo graag in de klas willen zitten als nu.  
Juf zag het. ‘Nou hup, schiet op en kom zitten.’
‘Ja, juf.’ Ik knikte dankbaar, haalde mijn neus op en snelde met een rood hoofd naar mijn stoel.
‘Hoe heet je?’ vroeg Izzy toen ik zat.
Ik zuchtte van opluchting. ‘Safin, meneer.’
‘Fijn dat je erbij bent, Safin,’ zei hij vriendelijk.
Hij zag er heel anders uit dan op YouTube. Een gewone spijkerbroek, een trui met capuchon, witte sneakers.
Op YouTube leek hij vaak boos, nu was hij rustig.
Hij liep naar het digibord. ‘Heeft u een pen?’ vroeg hij.
De juf reikte hem de witte digibord pen aan.
‘WAT IS JE IK?’ schreef hij met grote blokletters op het bord.
Hij zette er met kracht een streep onder. ‘Vertel,’ zei hij. ‘Wat is je ik?’
Hij ging op de tafel voor in de klas zitten, sloeg zijn armen over elkaar en keek om zich heen.
Het was nog nooit zo stil geweest in de klas.
‘Wat denk jij, Safin?’ Hij wees naar mij.

Algemene informatie

Safin houdt van rap schrijven en tekenen. Vooral tijdens de les. Als de beroemde rapper Izzy in de klas komt en de opdracht geeft een rap te schrijven over wie jij bent, raakt hij echter in de war. Hoe kan je weten wat jou tot jou maakt? Dat is het begin van een zoektocht naar de vraag waar zijn ik uit bestaat. In Erbil (de hoofdstad van Iraaks Koerdistan) leert hij zijn familie, geboorteland en zichzelf kennen. Door ontroerende filosofische gesprekken met zijn opa krijgt Safin antwoord op zijn vragen. Uiteindelijk schrijft hij de vetste rap ooit. Of is het een boek geworden?

Dit boek is deels gebaseerd op het levensverhaal van een kind van elf jaar dat ik ontmoette in 2013. Hij vertelde mij over zijn leven en ik vroeg hem en zijn familie of ik er een boek van mocht maken. Dat mocht. Inmiddels is hij volwassen en zelf de illustrator van dit verhaal.

Credits

Tekst: Malou de Roy van Zuydewijn
Illustraties: Aram Ghurga
Met dank aan: Aram, Mohamed, Gelawesh, Hozan, Galla, Beri, Aram en Janet van het Nederlands consulaat Erbil, Judit, Chris, Els, Stijn, Diana, Roos en Marianne.

Mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.

Beeld: Aram Ghurga

Het schrijf- en maakproces