Het waarom van de dingen (8+) voor de Toneelmakerij

Jeugdprogramma, Jeugdtheater

Amir: Zuurstof is echt bijzonder als je erover nadenkt. Niemand ziet het en toch is er genoeg voor iedereen. Niemand hoeft er voor te betalen en toch is het het allerbelangrijkste. Niemand hoort het en toch is het er altijd.

Aimé: Soms hoor je het wel. Als het waait. Als je ademt.

Amir: Dat is niet de zuurstof die je hoort. Je hoort de beweging ervan. 

Aimé: Ja. Mag ik er nu weer bij?

Amir: Nee. Eerst nog een vraag.

Aimé: Pffff. Uh.. Oké. Uh.. Ze schrijft op de vloer: “Beste Koning, hoe kunnen we weten wat de waarheid is?”

Amir: Uh… Nou kijk. Waarheid is dat wat je kan bewijzen met feiten maar ook dat wat je gelooft dat waar is. Dus waarheid is twee tegenovergestelde dingen tegelijk. Want wat je gelooft is niet altijd feitelijk bewezen en andersom. Hoe kunnen we weten wat de waarheid is? Dat kan helemaal niet. Dat kunnen we niet weten. Alleen de waarheid zelf weet wat waar is.

Algemene informatie

Aimé is net verhuisd. Met haar moeder en kat Louis Vuitton Chanel von Gucci woont ze op de bovenste verdieping van de flat. Haar moeder moet elke dag werken dus Aimé is alleen. Dan gaat de bel. Amir, die met zijn broertjes en zusjes op de eerste etage woont, staat voor de deur. Hij heeft een geheime hut in de berging. En alhoewel die hut verboden is voor alle iemanden mag Aimé naar binnen. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee kinderen die beiden behoefte hebben aan iemand die naar hen luistert.  

Het waarom van de dingen (8+) is bedacht met acht kinderen uit groep 8 van de Indische Buurtschool in Amsterdam. Met behulp van een ontwikkelingsbeurs kon Malou daar haar schrijfkamer gedurende een halfjaar inrichten en werkte met hen aan een verhaal dat ging over hun wereld(en). Interviews, filosoferen, brainstormsessies, spelsessies, schrijfopdrachten en ideeën van de kinderen maakten deel uit van de werkwijze. Het waarom van de dingen (8+) kan door elk (jeugd)theatergezelschap worden gespeeld en aan de hand van werksessies met acteurs en regie of anderszins worden doorontwikkeld.

Credits

Tekst en concept: Malou de Roy van Zuydewijn
Kinderredactie: Taiyyibah, Marius, Rijk, Hicham, Salma, Lakshya, Rayan, Luna
PR beeld: Hicham Tahiri 
Regie: Thabi Mooi
Spel: Gonca Karasu, Abdelkarim El Baz, David Lucieer
Advies: Liesbeth Coltof
Dank aan: De Toneelmakerij, Mustapha Khaddari, Mijanou Selen, Sean
Morissey, Netty van der Klis, Chayenne Green, alle ouders en
klasgenoten, Maarten Bul, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst

Het schrijf- en maakproces