Nu te zien: Het meisje met de zwavelstokjes (8+) voor Company New Heroes

Jeugdfilm, Jeugdprogramma, Kinderboek

In een stad als de onze, in een tijd zoals nu, loopt een meisje over straat. 
Het is oudejaarsavond.
Het is bijna donker en het sneeuwt.

Iedereen haast zich naar huis, behalve zij.
Ze bibbert van de kou.  
Vandaag heeft ze geprobeerd zwavelstokjes te verkopen.
Wilt u wat warmte? Nee?
U misschien?
U dan?


Naar huis zonder geld durft ze niet.
Dan krijgt ze straf en huilen de kleintjes. 
Daarom loopt ze hier.
De wind steekt op.
Ze rilt.

In een steegje gaat ze zitten.
Even maar, denkt ze. Mijn voeten doen pijn. Ze zijn zo koud.
Als ik nou één zwavelstokje aansteek? Eéntje maar? 

Algemene informatie

We creëren een moderne versie van het sprookje Meisje met de Zwavelstokjes en ontwikkelen een ritueel van voorlezen om het te kunnen hebben over de groeiende kinderarmoede in Nederlandse steden. In samenwerking met kinderen uit alle stadsdelen van Amsterdam creëren we professionele kunstuitingen, educatie, storytelling, campagne en een videoreeks om, voorbij bewustwording, over te gaan tot actie!


Het begint allemaal met een luciferdoosje. Daarin vind je vier lucifers, een moderne versie van het sprookje en een uitleg hoe het ritueel thuis te doen. Dit doosje verspreiden we in samenwerking met de gemeente Amsterdam en Amsterdam Light Festival over alle groepen 5, 6 en 7 van alle basisscholen in Amsterdam. Zodoende wordt er door ongeveer 15000 kinderen dit ritueel mee naar huis gebracht. Wil je meedoen? Het doosje met het verhaal kan je hier bestellen.


Later volgde de première van een mede door kinderen getekende animatie, de lancering van een lichtkunstwerk tijdens ALF en een online video reeks waarin kinderen op zoek gingen naar het antwoord op de vraag; hoe kan het dat in een van de rijkste landen van de wereld kinderarmoede een groeiend probleem is en waarom lossen we het niet op? Alle video content werd vertoond op Cinekid Festival. De animatie won zes internationale awards.

Het project is te volgen via deze website.

Credits

Makers: Lucas De Man, Mickey Cohen, Gabriel Ercicia, Valene Lontanga, Bas van Rijnsoever, Aldo Brinkhoff, Malou de Roy van Zuydewijn, Tim van den Heuvel, Emily van Zoonen, Else-Marie Rombouts

Partners: Gemeente Amsterdam, Amsterdam Light Festival, PusOneAmsterdam, Het Zuidelijk Toneel, Number 5 Foundation, Juf op Straat, and counting…


Kinderen in gesprek met invloedrijke volwassen

De animatie

Engelse vertaling