Algemene informatie
‘De Minotaurus, een monsterlijk labyrint (6+)’, is de bewerking van Studio Brei van de oude griekse mythe naar een speelse theatrale ervaring voor kinderen vanaf zes jaar. Hiervoor is een indrukwekkend labyrint gebouwd van twaalf meter doorsnede waarin de kinderen op ontdekkingstocht gaan langs theatrale scenes, spannende dwaal gangen en speelse ruimtes. De muren, vloer en objecten zijn met de hand gemaakt door een grote groep breiende vrouwen uit het hele land. In dit onvergetelijk zachte labyrint wordt met humoristische teksten, theatrale muziek en interactie met de jonge bezoekers een eigentijdse kijk op het begrip monster gegeven.
Koning Minos, de koning van Kreta, krijgt door een verbroken belofte aan de God Poseidon een half mens half stier als zoon: het mythische monster de Minotaurus. Deze sluit hij op in een labyrint waar jaarlijks zeven meisjes en zeven jongens worden losgelaten. Met hulp van Ariadne, de dochter van de koning, verslaat de held Theseus het monster. Samen met Ariadne gaan de jonge bezoekers het handgebreide labyrint in om de Minotaurus te verslaan. Maar wat is een monster? Wat maakt een monster tot een monster? Studio Brei vraagt zich af of monsters, hoe eng ze ook lijken, niet eigenlijk gewoon beesten zijn die liefde nodig hebben.
Credits
Idee en concept: Studio Brei
Tekst: Malou de Roy van Zuydewijn
Vormgeving: Bibi Trompetter
Regie: Anne Maike Mertens
Spel: Myrthe Huber / Carmen van Mulier
Compositie: Anne Linde Bruijs
Documentaire: Saskia Habermann
Technisch producent: Tycho van Iwaarden
Lichtontwerp: Bart van den Heuvel
Ontwerp print labyrint: Nora Steenbergen
Ontwerp Minotaurus: Carmen Schabracq i.s.m. Bibi Trompetter
Educatie: Nina Lahocsinszky i.s.m. Malou de Roy van Zuydewijn
Grafisch vormgeving educatie: Nora Steenbergen
Productie: Nadide Aslan, Lynn Meijer
Producent: Stip Theaterproducties
Met dank aan: Alle breiers, alle kinderen en Schippers en van Gucht
“Het jonge publiek wordt flink heen en weer geslingerd tussen spanning en vertedering
en komt licht verward weer buiten. Precies zoals het hoort na een labyrint.”
★★★★
VOLKSKRANT
“Zonder twijfel een van de leukste jeugdtheatervoorstellingen én installaties die dit jaar op Boulevard te zien is.”
THEATERKRANT
Voor scholen
Voor dit project is gewerkt vanuit een verhaal uit het tijdvak van de Grieken en Romeinen, beeldende vorming en fijne motoriek. Dit ontdekken de kinderen door hun eigen mythe te schrijven en bijbehorend monster te tekenen, te oefenen met breien en het beluisteren van de oorspronkelijke mythe die speciaal voor kinderen is bewerkt en voorgelezen.
Voor de groepen 3-4, 5-6 en 7-8 zijn lessen ontwikkeld die hierop doorbouwen. Ze zijn gecentreerd rond de kerndoelen kunstzinnige oriëntatie, oriëntatie op jezelf en de wereld en stellen. Ook is er online lespagina ter ondersteuning in de klas. De les kan gegeven worden door een medewerker of door de leraar zelf.